Osnivanje privrednog društva u Republici Srbiji

Koje su sve moguće forme privrednih društava u Republici Srbiji? Šta je sve potrebno za osnivanje privrednog društva? Koliko traje procedura? Da li je moguće osnovati firmu sa virtuelnim sedištem u Srbiji?

Odgovore na ova i druga pitanja možete pronaći u narednom tekstu.

Kada govorimo o osnivanju firme u Srbiji, najpre bismo rekli da se firme registruju u Agenciji za privredne registre, na osnovu Zakona o privrednim društvima i Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre. Navedenim zakonima propisani su uslovi i procedura osnivanja. Pri izboru forme pravnog lica, najpre treba voditi računa o vrsti posla koji želite da obavljate u Srbiji. Zakon o privrednim društvima Republike Srbije poznaje četiri pravne forme privrednih društava, a predviđa i preduzetnika kao oblik obavljanja delatnosti. Forme privrednih društava predviđene domaćim zakonodavstvom su:

• Ortačko društvo

• Komanditno društvo

• Društvo sa ograničenom odgovornošću

• Akcionarsko društvo

Društvo sa ograničenom odgovornošću je najčešći oblik privrednog društva za koje se većina klijenata opredeljuje, jer pokriva veliki broj delatnosti kojim se možete baviti. Prilikom osnivanja firme/društva, klijent je slobodan da izabere poslovno ime firme ( ukoliko već ne postoji registrovana firma sa istim imenom ili druga ograničenja koja predviđa registrator – npr. tuđe lično ime, ), a samo poslovno ime se odnosi na naziv, pravnu formu i mesto na kome se nalazi sedište društva i može biti i na stranom jeziku ( primer: Firma doo, Beograd ).

Minimalni kapital društva koji se mora uneti je 100 dinara. Poreklo kapitala društva mora biti transparentno, što se čini kroz obaveznu prijavu stvarnih vlasnika u roku od 15 dana od dana osnivanja društva. Treba napomenuti da ulog može biti novčani i nenovčani ( npr. može se uneti nepokretnost kao ulog ). Na sajtu Agencije za privredne registre dostupni su svi ažurirani podaci povodom troškova/taksi koji su predviđeni za osnivanje privrednog društva.

Kao prednost za klijente koji se fizički ne nalaze na teritoriji Republike Srbije, ukazujemo na mogućnost da angažovanjem punomoćnika, preko istog možete realizovati sve neophodne radnje radi osnivanja firme. Dakle, ne morate biti fizički prisutni, već punomoćnik to može učiniti umesto Vas. Iz ovog razloga smo na početku postavili kao pitanje “da li je moguće osnovati firmu sa virtuelnim sedištem u Srbiji?” Odgovor na ovo pitanje je potvrdan i vrlo čest primer za poslove koji se obavljaju “od kuće”.

Postupak osnivanja, tj. donošenja rešenja o registraciji traje najviše 5 radnih dana, što je rok agencije za odlučivanje o podnetom zahtevu.

*Sve je veći broj inostranih klijenata, kao i domaćih fizičkih lica koja ne borave na teritoriji Srbije, a imaju želju da delatnost obavljaju u našoj zemlji. U takvim i sličnim situacijama, klijenti nam se obraćaju sa zahtevom za angažovanjem radi “otpočinjanja posla” i registracije firme. Razmena neophodne dokumentacije vrši se najjednostavnije putem brze pošte ( DHL – om ) i putem email-a.

Nakon osnivanja društva, postoje pojedine obaveze osnivača, tj odgovornih lica povodom kojih se mogu angažovati advokati i knjigovodstvene agencije.

Advokatska kancelarija Vesić Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *